29 Juni lunchlezing over splitsingskunstproject
Wellicht merkte u de voorbereidingen van het nieuwste kunstproject al op. De kunstenares Dette ten Doeschate sjouwt druk met tapijten en mattenkloppers door het hoofdkantoor. Buiten op de eilandjes rondom het hoofdkantoor staan enkele wasrekken opgesteld waarover tapijten hangen te luchten.
Voor 1 juli zullen maar liefst 150 tapijten over de balustrades en balkonnetjes in de hal van het hoofdkantoor hangen, vergezeld van 500 mattenkloppers. Deze elementen vormen, samen met een videofilm die in de hal wordt vertoond, een kunstinstallatie die de splitsing tussen Transport en Trade and Supply visueel zichtbaar maakt.


Dette ten Doeschate maakt meer installaties zoals deze voor Gasunie. Deze installaties ontstaan uit de ontmoeting met de ruimte, uit de onderdelen en uit associaties. Verschillende elementen, in dit geval tapijten, mattenkloppers, droogrekken en de videofilm, vormen met het gebouw het kunstwerk.

In het kader van dit kunstproject verzorgt Annemarie Buren een lunchlezing. De studente kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen loopt stage bij de kunstcommissie. Ze legt Ten Doeschates specifieke manier van werken uit, door zowel andere installaties van haar te bekijken, als het in een bredere kunstcontext te plaatsen. Verder zal de brandende vraag 'wat is een kunstinstallatie' voor eens en altijd worden beantwoord.

Kunstproject Perzische tapijten van Dette ten Doeschate
Vielen de wasrekken met tapijten op de eilandjes rondom het hoofdkantoor u al op?
Deze maken deel uit van het kunstproject van Dette ten Doeschate. In de hal van het hoofdkantoor bouwt zij de komende weken een kunstinstallatie om de splitsing tussen Transport en Trade & Supply zichtbaar te maken. De kunstcommissie nodigde drie kunstenaars uit een ontwerp van een kunstwerk voor de hal van het hoofdkantoor te maken. Als thema gold de titel van de splitsing ´Een Waardige Wende´. De kunstcommissie beoordeelde het project van Dette ten Doeschate als het meest spectaculair, en zij voert de komende weken dan ook haar project uit.
De kunstcommissie houdt u via methaNet van de vorderingen op de hoogte.

Tapijten staan centraal in dit project. Tijdens haar kennismaking met het hoofdkantoor, stonden her en der opgestapelde bureaus en volgepakte verhuisdozen. Dette ten Doeschate associeerde de verhuissporen, als gevolg van de splitsing, met een nomadenbestaan.
Nomaden gebruiken wol voor graanzakken, draagtassen en kleding. En bovenal worden tenten van binnen met tapijten bekleed. Juist dit aspect vormt de basis voor de kunstinstallatie.

Vooral bij een verhuizing is het dé tijd om tapijten uit te kloppen en te luchten. Oude werkplekken worden opgeruimd en nieuwe met een schoon gemoed betrokken. Zodoende luchten tapijten over negen rekken op de eilandjes rondom het hoofdkantoor. Tegelijkertijd herinnert de vorm aan een nomadentent.

De wasrekken met tapijten -of is het misschien een tentenkamp- zijn vanaf de ringweg te zien. Ook vanaf de fietstunnel kan men een glimp tussen het groen opvangen.
Zullen de tapijten en tenten de ´barre´ Groningse weersomstandigheden, regen, wind en felle zon doorstaan?

Kunstproject Dette ten Doeschate II: Vliegende tapijten?
De 'barre' Groningse weersomstandigheden kunnen de rekken en tapijten op de eilandjes wel degelijk weerstaan. Toch ging er iets mis met het kunstproject. Vorige week zijn twee tapijten op onverklaarbare wijze verdwenen. De kunstenares Dette ten Doeschate merkte dit afgelopen vrijdag op. Zijn ze als 'echte' vliegende tapijten weggevlogen of is er iets anders aan de hand? Tot dusver is er nog geen antwoord op deze vraag, tips zijn welkom.

Naast de verdwenen tapijten zorgde het project nog voor andere commotie. De rekken met tapijten staan in een met veel moeite gecreëerde biosfeer. In het moerasgebied rond het hoofdkantoor bloeien zomers orchideeën die tot de beschermde flora behoren. De hoveniers vreesden even dat de plaatsing van de rekken de orchideeënpopulatie zou verstoren. Gelukkig is dit niet het geval en zullen de orchideeën de invasie van het nomadenkamp overleven.

Maandagmorgen begon Dette ten Doeschate met het echte zware werk, de 150 tapijten komen over de balkonnetjes en balustrades te hangen. Voorzien van een walkie-talkie geeft Dette vanaf de grond aanwijzingen aan de mannen van de technische dienst. Zij maken de zorgvuldig op kleur uitgezochte tapijten vast aan latjes, die onder de leuningen zijn bevestigd. Nu is de hamvraag of deze tapijten wél op hun plek zullen blijven hangen?

Annemarie Buren

home

een kunstonderneming

home
actueel
over het werk
installaties
exposities
portfolio
publicaties
contact
links

Actueel

De glazen trap >>

© 2010 Dette ten Doeschate